Monday, November 29, 2010

Filet de boeuf Rossini - Filet Mignon Rossini

Une recette absolument succulente et très facile à préparer. 
Les ingrédients sont la clef de son succès.



Ingrédients :

150 g de filet de boeuf
un bloc de foie gras d'environ 300 g
quelques échalotes
herbes au choix (thym, romarin, estragon)
1/2 verre de Porto
1/2 verre de bouillon de viande
huile d'olive extra vierge


Préparation :

1- Dans un plat allant au four, verser un peu d'huile dans le fond et placer votre filet. Saupoudrer d'herbes et enfourner à four très chaud (220°C).

2- Après 10 minutes de cuisson, retourner la viande et laisser cuire 5 minutes. Arroser du Porto et laisser cuire de nouveau 5 minutes. Mettre les échalotes tout juste épluchées autour de la viande et les laisser caraméliser. Leur ajouter le 1/2 verre de bouillon.

3- Sortir la viande et l'emballer hermétiquement dans du papier aluminium pour que ses sucs se diffusent bien dans la chair. La laisser reposer 10 minutes environ.

4- Couper le filet en tranches de 1,5 cm d'épaisseur. Saler et poivre chaque tranche.

5- Couper des tranches de foie gras et les disposer sur les tranches de filet placées sur le plat de service.

6- Passer au four arrêté mais encore chaud, pendant 5 minutes environ, le temps que le foie gras commmence juste à fondre un peu.

Pour finir... 
Servir avec des pommes de terre au four et des fagots de haricots ou d'asperges.



I just love Side Dish recipes and this dish is one of my on favorite amongst them. 
This is the best recipe of Beef I have ever made. 
Please try out this Filet Mignon Rossini recipe. 
I am waiting to know how it worked for you...

Ingredients :

2 1/2 pounds filet beef (cut into 1 to 1 1/2 inch thick slices)
1 tablespoon butter
2 tablespoons chopped onions
1 slice bacon, diced
1/2 tablespoon flour
1 teaspoon tomato purée
8 large mushrooms, stems chopped
2 cups beef stock
1/4 cup red wine
Salt and pepper
1 teaspoon chopped parsley and thyme
1 cup butter
8 slices white bread
1 cup canola oil
1 can pate de foie gras
Watercress


Preparation :

Preheat oven to 350°F.
First make sauce: Melt butter.
Add onions and bacon.
Slowly cook to golden color; stir well.
Add flour; cook until just turning light brown.
Add tomato puree, chopped mushrooms, stock, wine, salt, and pepper.
Bring to boil; simmer 15 minutes.
Add parsley and thyme; cook a few minutes.
Strain through fine sieve into serving dish; keep warm.
Put mushroom tops into buttered dish; put small pat of butter, salt, and pepper on each.
Cook in oven 10 minutes.
Cut bread into slices same size as filets.
Heat oil; add 1 tablespoon butter.
When foaming, fry bread until golden brown on both sides.
Drain; keep warm.
Melt 1/2 cup butter in large frying pan.
When foaming, cook filets 4 to 6 minutes each side, according to taste.
(Or brush with melted butter and broil 5 to 8 minutes each side.)
Place filets on fried bread.
Top each with slice of pate and a mushroom.
Spoon a little sauce over each steak; serve the rest separately.
Garnish with watercress.


Filet Mignon ...

A steak cut from the beef tenderloin, which is a long tapered muscle located near the spine between the rib section and the sirloin. In Canada, the Filet Mignon is usually cut from the large end of the tenderloin, between the center section (chateaubriand) and the butt end of the tenderloin. For French chefs, the Filet Mignon often refers to a steak cut from the small end of the tenderloin near the 13th rib. A Filet Mignon is a boneless cut one to two inches thick, very lean with little marbeling, quite tender in texture, and often very expensive. It has the best flavor when it is cooked with high heat methods such as sautéing, grilling or broiling and cooked medium-rare. Often used for making beef stroganoff, steak tartar or for stir fried dishes, the Filet Mignon may also be referred to as a Tenderloin or a Tournedos.

SUGGESTION VIN :
Suggested Wine Pairing :


Carpineto
Farnito
Tuscany
Cabernet Sauvignon
2001



This delicious Super Tuscan is ruby red with orange reflections. The bouquet is clean and intense, with complex hints of spices, licorice, mocha, vanilla and cherries. Full bodied with an elegant finish, this Italian Cabernet strikes the perfect balance between a California Cabernet and a Chianti.

Ce délicieux Super Toscan est rouge rubis avec des reflets orangés. Le bouquet est propre et intense, avec des notes complexes d'épices, de réglisse, de moka, de vanille et de cerises.Corsé avec une finition élégante, ce cabernet italien est l'équilibre parfait entre un Cabernet de Californie et un Chianti.