Tuesday, February 15, 2011

CHAMPAGNE, VIN ROUGE ET CHOCOLAT...

CHAMPAGNE...

The King of sparkling wines
Le Roi des Vins Pétillants 

It was invented by "Dom Perignon", a Benedictine monk, and requires substantial labour, time, and skill to produce a delicate and balanced wine.

Champagne can be drunk throughout a meal if you choose the level of aweetness to match the course.








CHOCOLATE & RED WINE...



Wine enthusiasts were always told to refrain from pairing chocolate and their preferred alcoholic beverage.

As is well known, wine possesses a delicate taste and chocolate is quite intense.

Now I have good news for people who like wine and chocolate.

Luckily, in the last decade and a half, both winemakers and chocolate manufacturers invented new technologies to intensify wine flavours, and mellow that of chocolate.

Now several wines of various intensities can be successfully paired with specially designed chocolates. 
All you have to do is to select a wine that is sweeter than the chocolate.


VIN ROUGE ET CHOCOLAT...


Le vin et le chocolat sont deux produits gourmands mais les associer n’est pas chose facile. C’est pourquoi pendant longtemps on a considéré que l’eau et le café étaient les meilleurs alliés du chocolat.

Quand on pense alliance vin rouge et chocolat on a tendance à tout de suite s’orienter vers des vins doux. Pourtant un vin rouge léger aux arômes de fruits rouges se mariera très bien avec un chocolat noir ou une pâtisserie chocolatée accompagnés d’une ganache ou d’un coulis de fruits rouges (griottes, framboise…). Les arômes seront alors mis en évidence dans le vin comme dans le chocolat.

Un vin rouge plus structuré pourra être retenu à condition qu’il soit suffisamment vieux pour que ses tanins soient intégrés et patinés.

Un vin présentant des tanins encore serrés devra être associé à un chocolat noir amère qui saura rivaliser avec lui.




Les arômes torréfiés (cacao, café) d’un vin rouge ancien se marient à la perfection avec un chocolat noir.


GRAZIE E ARRIVEDERCI...